SEO optimering af din hjemmeside

21. Aug 2023

Gode råd til SEO optimering af din hjemmeside

Casper Panduro

Casper Panduro

Freelance web-entusiast | React, React Native og Laravel 🚀

SEO optimering eller søgemaskineoptimering af din hjemmeside eller webshop er helt essentiel og utrolig vigtig at prioritere, hvis du ønsker at skabe trafik til din hjemmeside. For hvad er en hjemmeside uden trafik? 

Som SEO specialist har jeg hjulpet mange virksomheder med at vinde pladser i Google's søgeresultater. I denne artikel vil jeg give et par tips og råd til hvordan du med SEO optimering kan skabe flere besøgende til din hjemmeside eller webshop. 

Hvad er SEO optimering?

Først og fremmest skal vi have nogle begreber på plads. SEO, hvad betyder det og hvad vil det sige? SEO står for Search Engine Optimization og det betyder i sin tekniske forstand at optimere mod søgemaskinerne, herunder selvfølgelig Google. Ja faktisk er det Google som nærmest dikterer hvad du skal gøre for SEO optimere din hjemmeside. 

Når vi snakker SEO, så er det en videnskab som bygger på teorier omkring hvad Google godt kan li’ at vi gør ved vores hjemmesider, så Google rangerer dem højere i søgeresultaterne. Der er altså ikke nogen mennesker i verden der har den 100% korrekte opskrift til hvordan din hjemmeside kan ligge nr. 1 på Google på relevante keywords. 

Når man søgemaskineoptimerer sin hjemmeside, giver man altså blot sin hjemmeside de bedste forudsætninger, for at rangere højt på Google. Det er ikke en garanti. Det er vigtigt at understrege. Hvordan giver jeg så min hjemmeside de bedste forudsætninger for at slå konkurrenterne på Google?

Analysér din virksomhed

Først og fremmest så skal du se på din virksomhed udefra. Hvad er det dine kunder søger på når de skal finde din virksomhed? Er det nogle specifikke ydelser du tilbyder? Er det nogle produkter du tilbyder? Er det indenfor nogle bestemte emner i din branche, hvor du har en viden, som er til gavn for dine kunder?

Det er helt essentielt at du bevæger dig op i fugleperspektiv og ser på din virksomhed ovenfra for at finde frem til de keywords du bør rangere på i søgemaskinerne. Mon ikke at du allerede har en god idé til det? 

Søgeordsanalyse. Det vigtigste redskab for SEO optimering!

Udover at du måske kender din målgruppe og du ved hvad de søger på, så kan du faktisk også analysere dig frem til det ved hjælp af nogle kraftfulde værktøjer. Det er her Ahrefs kommer ind i billedet. 

Ahrefs - det bedste værktøj til SEO optimering

Ahrefs

Når det kommer til søgemaskineoptimering (SEO), er der mange værktøjer på markedet, der kan hjælpe dig med at forbedre din online synlighed (på Google). Ahrefs skiller sig ud som et af de mest omfattende og nøjagtige værktøjer, og her er nogle af grundene til hvorfor jeg er så vild med ahrefs som SEO-tool:

 1. Detaljeret Backlink Analyse: Ahrefs har en af de største databaser over backlinks. Dette gør det nemt at se, hvilke hjemmesider der linker til din, hvilke sider på din hjemmeside der får mest opmærksomhed, og hvor kvalitative disse links er.

 2. Konkurrentanalyse: Ved at indtaste en konkurrents URL kan du få indsigt i deres backlink-profil, de nøgleord de rangerer for, og de keywords som de måske ikke rangere på og som du måske kan udnytte.

 3. Søgeordsanalyse: Ahrefs' "Keywords Explorer" giver dig mulighed for at finde nye nøgleord, se søgevolumen, sværhedsgrad, og hvor meget trafik du potentielt kan få, hvis du rangerer for et bestemt nøgleord. Mega vigtigt værktøj når det kommer til SEO.

 4. Indholdsanalyse: Med "Content Explorer" kan du finde de mest populære emner inden for din niche og se, hvilken type indhold der får mest engagement i form af delinger og backlinks.

 5. Sundhedstjek af din hjemmeside: Med "Site Audit" funktionen kan du identificere tekniske fejl på din hjemmeside, som kan hindre din SEO-performance. Dette inkluderer langsomme sider, manglende meta-tags, og problemer med dit website's struktur. Det er for mig en helt grundlæggende ting, og noget som du SKAL have styr på!

 6. Løbende overvågning: Med Ahrefs' alerts kan du opsætte overvågninger for nye backlinks, nævnte nøgleord, eller når dine konkurrenter offentliggør nyt indhold. Dette hjælper dig med konstant at være et skridt foran og reagere på ændringer i din branche.

Ahrefs er ikke kun et værktøj; det er en suite af værktøjer, der giver dybdegående analyser, indsigt, og actionable anbefalinger, som kan hjælpe enhver hjemmeside med at forbedre sin online synlighed. Som freelance softwareudvikler kan brugen af Ahrefs ikke kun øge din hjemmesides SEO, men også give dig indsigt i, hvordan du kan forbedre din online strategi generelt.

Helt essentielt er det især at finde frem til de keywords som dels har søgevolumen, lav (eller medium) konkurrence, og så hvor mange backlinks (kommer vi tilbage til) der kræves for at rangere på side 1 på Google på de givne søgeord - ikke en garanti dog! Men en ting er at have en god keywordsanalyse, så du ved hvad du skal skrive om på din hjemmeside - en anden ting er at hjemmesiden er sat op efter best-practice når det kommer til "teknisk SEO" - mere om det nu.

Teknisk SEO-optimering: Grundlaget for god SEO

Teknisk SEO refererer til de forbedringer og optimeringer på en hjemmeside, der ikke direkte handler om indholdet, men snarere om, hvordan hjemmesiden er opbygget, og hvordan den fungerer. Mens kvalitativt indhold og indgående links ofte får meget opmærksomhed i SEO-verdenen, er det tekniske fundament mindst lige så vigtigt for at sikre, at søgemaskiner kan tilgå, forstå, og indeksere en hjemmeside korrekt. Her er nogle centrale aspekter når det kommer til teknisk SEO:

 1. Hastighed: En hurtigt hjemmeside giver ikke kun en bedre brugeroplevelse; det er også en faktor, som søgemaskiner vægter (rigtig) højt. Optimering af billeder, caching og minimering af kode er blot nogle af de metoder, der kan øge en hjemmesides hastighed. Du kan bruge værktøjer som "PageSpeed Insights" eller "Pingdom Website Speed Test" til at teste om de hjemmeside loader hurtigt.

 2. Mobilvenlighed: Med den stigende brug af mobile enheder er det afgørende, at din hjemmeside fungerer fejlfrit på både desktop og mobile platforme. Responsivt design og mobiloptimering sikrer, at brugerne får en god oplevelse uanset enhed.

 3. Sitemap og robots.txt: Et sitemap hjælper søgemaskiner med at forstå strukturen på din hjemmeside og finde alle dens sider. robots.txt-filen styrer, hvilke sider eller dele af din hjemmeside søgemaskinerne skal eller ikke skal indeksere.

 4. SSL-certifikat: Sikre hjemmesider (dem der starter med HTTPS i stedet for HTTP) er blevet standarden. Et SSL-certifikat sikrer, at dataoverførsel mellem brugerens browser og din server er krypteret og sikker. Hvis ikke din hjemmeside har et SSL certifikat, så se at komme igang. Du kan eventuelt installere et gratis "Let's encrypt" certifikat.

 5. Struktureret data: Ved at tilføje specifik kode (ofte i form af JSON-LD eller mikrodata) kan du give søgemaskinerne ekstra information om dit indhold, hvilket kan resultere i mere iøjnefaldende søgeresultater, såsom rich snippets eller stjerneratings. Det er altså metoder som kan få din hjemmeside til at stikke ud i forhold til dine konkurrenter!

 6. Duplikat indhold: Duplikeret indhold kan forvirre søgemaskinerne og potentielt skade din hjemmesides rangering på søgemaskinerne. Ved at bruge kanoniske tags eller korrekt omadressering kan du fortælle søgemaskinerne, hvilken version af indholdet der skal prioriteres.

Teknisk SEO danner rygraden i enhver succesfuld SEO-strategi. Uanset hvor godt dit indhold er, eller hvor mange kvalitetslinks din hjemmeside har, vil mangler i den tekniske del af SEO forhindre din hjemmeside i at opnå sit fulde potentiale i søgeresultaterne.

Med Teknisk SEO på plads har du bygget fundamentet for din hjemmesiden rent SEO-mæssigt. Nu skal huset bygges - her kommer backlinks ind i billedet!

Backlinks: Skab autoritet og gør din hjemmeside mere relevant

Backlinks, også kendt som indgående links, er links fra en hjemmeside til en anden. I SEO-sammenhæng er de ikke kun værdifulde, men essentielle, da de fungerer som "stemmer" for hjemmesidens autoritet og troværdighed. Når en anden hjemmeside linker til din, anser søgemaskinerne det ofte som et tegn på, at dit indhold er værdifuldt og relevant. Men alle backlinks er ikke skabt lige. Her er nøgleaspekter af backlinks:

 1. Kvalitet over kvantitet: Et link fra en velrenommeret og autoritativ hjemmeside kan være langt mere værdifuldt end flere links fra mindre troværdige kilder. Det er derfor vigtigt at fokusere på at opnå links fra høj-kvalitets domæner. Brug Ahrefs til at finde hjemmesider med høj DR (domain rating).

 2. Relevans: Links fra hjemmesider, der er relevante for dit indholds emne eller branche, bærer ofte mere vægt. For eksempel, hvis du har en blog om gourmetmad, vil et link fra en populær madkritiker eller madmagasin være mere værdifuldt end et link fra et websted om biler.

 3. Naturlige linkprofiler: Søgemaskiner har avancerede algoritmer til at detektere "unaturlige" linkprofiler, såsom dem skabt af spammy linkbuilding-taktikker. Det er vigtigt at sikre, at dine backlinks kommer fra ægte og naturlige kilder.

 4. Ankertekst: Den tekst, som bruges til at linke til din hjemmeside, kaldes ankertekst. Varietet og relevans i ankerteksten kan spille en rolle i, hvordan søgemaskiner opfatter linkets kontekst og relevans.

 5. Dofollow vs. Nofollow: Ikke alle links passerer "SEO-værdi". Nofollow-links, som ofte findes i kommentarer eller betalte indlæg, fortæller søgemaskinerne at de ikke skal tælle linket som en "stemme". Dofollow-links er derimod de mest værdifulde, da de passerer autoritet.

 6. Linkplacering: Et link i hovedindholdet af en side kan være mere værdifuldt end et link placeret i sidefoden eller sidebjælken, da det ofte betragtes som mere relevant og brugerorienteret.

Backlinks er en af de stærkeste indikatorer for en hjemmesides autoritet i søgemaskinernes øjne. Ved at opbygge en stærk og naturlig linkprofil kan hjemmesider øge deres synlighed, rangere højere i søgeresultaterne og opnå større online succes.

Konklusion: Sådan optimerer du din hjemmeside mod at rangere højt på Google

Søgemaskineoptimering (SEO) er en kompleks proces, der indeholder mange elementer, fra indholdets kvalitet til hjemmesidens hastighed. Men som vi har set på i dette blogindlæg, så er både teknisk SEO og backlinks to kritiske elementer i denne ligning. Mens teknisk SEO sikrer, at vores hjemmeside er optimeret, tilgængelig og brugervenlig, fungerer backlinks som et barometer for vores hjemmesides troværdighed i den digitale verden.

Ingen af ​​disse aspekter bør negligeres. En hjemmeside med fremragende teknisk SEO men uden kvalitetsbacklinks vil kæmpe for at opnå autoritet. På den anden side vil en hjemmeside med mange backlinks, men manglende teknisk optimering, skabe en suboptimal brugeroplevelse, som kan påvirke dens omdømme negativt.

Ved at investere tid og ressourcer i både teknisk SEO og strategisk linkbuilding kan du sikre, at din hjemmeside ikke kun er synlig for søgemaskinerne, men også respekteret og anerkendt i din niche eller branche. For i den digitale tidsalder er det ikke kun vigtigt at blive set – det er lige så vigtigt at blive værdsat.

Har du behov for sparring eller hjælp i forhold til SEO optimering af din hjemmeside/webshop, så tøv ikke med at kontakte mig på +45 22 62 34 62 eller send mig en mail på cp@codebypanduro.dk.